lauantai 21. maaliskuuta 2015

Kisamaan rally-tokossa? Ensimmäinen osa

Kisamaan rally-tokossa? 

Tästä alkaa kirjoitussarja, jossa kerron lyhyesti rally-tokokilpailuista, niihin ilmoittautumisesta, kilpailupäivän kulusta ja mitä kilpailun jälkeen tapahtuu. Ensimmäisessä osassa käsitellään rally-tokokilpailuita yleisesti ja mietitään myös valmiuksia lähteä kisaamaan.

-Yleistä tietoa rally-tokokilpailuista-

Lähtisinkö kisaamaan rally-tokossa? Osaanko kaiken vaadittavan? Osaako koirani kaikki liikkeet?

Kisaaminen on oiva tapa nähdä millä tasolla koirakon treenaaminen tällä hetkellä on ja mitä tarvitsee vielä hioa eteenpäin. Jos kynnys virallisiin kilpailuihin on vielä liian korkea, voi taitojaan käydä kokeilemassa epävirallisissa kilpailuisssa.


Olenko koirani kanssa valmis menemään alokasluokkaan?


Jos koiran kanssa on harjoiteltu kaikki rally-tokon alokasluokan liikkeen kytkettynä ja ohjaajalla on tunne että liikkeet ovat hallussa myös hieman vaativammassa ympäristössä kuin tutulla treenikentällä, voi kilpailemaan lähteä hyvillä mielin. Myös kokonaisia ratoja on hyvä olla harjoitellut ennen kilpailuihin menemistä, jotta tietää miten oma koira tekee töitä pidemmän aikaa ja miten oppii radan ja sen suorittamisen.

Kaikki kisaajat aloittavat ensimmäiset kilpailunsa alokas-luokasta. Alokas-luokassa koira kulkee hihnassa koko ratasuorituksen ajan ohjaajan vasemmalla puolella ja tehtävät ovat rally-tokon perustehtäviä: seuraamista, istumista (edessä ja vasemmalla), maahanmenoa, koiran odottamista paikoillaan ja ohjaajan kiertämistä.

Alokasluokan kyltit tehtäväselostuksineen löydät täältä: http://www.rally-toko.fi/sivusto/rally-toko/kyltit-2013.html

Ennen kilpailemaan lähtemistä kannattaa myös tutustua lajin sääntöihin: http://www.rally-toko.fi/sivusto/rally-toko/saannot.html

Jos koiran kanssa treenaa treeniryhmässä, kannatta kouluttajalta kysyä mahdollisuutta pitää kisanomaiset treenit, jolloin jokainen pääsee tekemään rataa kuten kisoissa: rataantutustuminen, kisasuoritus ja palaute radasta. Jos treenaa itsekseen voi netistä katsoa valmiin radan (esim. täällä on paljon kisaratoja: http://www.rally-toko.fi/sivusto/rally-toko/kisaratoja.html ) ja rakentaa itselleen. Yksin treenatessa kannattaa videoida suoritus, jotta näkee myös ulkopuolisen silmin mahdolliset virheet, jotka itseltä saattaa jäädä piiloon.

Ennen virallisia kilpailuita voi mennä epävirallisiin kilpaluihin kokeilemaan miltä kisaaminen tuntuu. Itse kisapäivä epävirallisissa kilpailuissa on hyvin paljon samankaltainen virallisten kisojen kanssa, paitsi että kisakirjoja ei ole, tulokset eivät ole virallisia ja koiran kanssa voi halutessaan tehdä useamman radan. (Virallisten kilpailuiden kulusta kerrotaan myöhemmin tässä kirjoitussarjassa). Epävirallisiin kilpailuihin ilmoittaudutaan monilla eri tavoilla, usein sähköpostitse. Kannattaa katsoa kisailmoituksesta miten kisajärjestäjä haluaa ilmoittautumisen ja toimia sen mukaan.


Rally-tokossa järjestetään kahdenlaisia kilpailuita: virallisia ja epävirallisia.

Mitä eroa näillä on? Koiralle ei kisamuodolla ole mitään väliä, koira tekee ohjaajan kanssa yhteistyötä radalla edeten kyltiltä toiselle :)

Ohjaajalle ja meille muille ihmisille niitä eroja onkin sitten enemmän:

Viralliset kilpailut:
  • Virallisia kilpailuja saavat järjestää vain kennelliittoon kuuluvat seurat ja yhdistykset.
  • Tuomarina voi toimia ainoastaan ylituomarioikeudet omaava henkilö.
  • Kilpailutulokset merkitään kilpailukirjaan.
  • Vain virallisissa kilpailuissa saavutetut tulokset oikeuttavat luokkanousuihin, koulutustunnuksiin ja valionarvoon.
  • Kilpailuiden tulokset lähetetään kennelliittoon ja ne näkyvät myös KoiraNetissä.
  • Viralliset kilpailut maksavat enemmän kuin epäviralliset (n.15-35€).
  • Koira voi osallistua vain siihen luokkaan, mihin se on kilpailukirjan perusteella oikeutettu ja vain yhteen rataan per kisa.
  • Kilpailut ilmoitetaan kennelliiton kalenterissa: https://omakoira.kennelliitto.fi/tapahtumakalenteri/ .
  • Kilpailut noudattavat sääntöjä, eikä säännöistä voi poiketa. http://www.rally-toko.fi/sivusto/rally-toko/saannot.html
  • Kisajärjestäjät anovat viralliset kilpailut kuukausia etukäteen kennelliitolta.
  • Kilpailut maksetaan etukäteen.
  • Kilpailuluokat ovat alokas, avoin, voittaja ja mestari.
Epäviralliset kilpailut:
  • Epävirallisia kilpailuita saa järjestää kuka tahansa. Yleensä järjestäjinä ovat koiraseurat tai -yhdistykset.
  • Tuomarina voi toimia kuka tahansa, joka tuntee itsensä tarpeeksi päteväksi.
  • Tulokset eivät ole virallisia, niitä ei merkitä kilpailukirjaan eikä oteta huomioon virallisten kilpailuiden luokkanousuissa, koulutustunnuksissa tai valionarvossa.
  • Epäviralliset kilpailut maksavat vähemmän kuin viralliset. (n.5-10€)
  • Koira voi osallistua mihin tahansa luokkaan, riippumatta siitä missä luokassa se kisaa virallisissa kilpailuissa tai vaikka ei olisi koskaan kisannut missään. Joissain kilpailuissa koira voi myös osallistua useamman kerran samaan luokkaan tai kisata vaikka kaikissa luokissa. (Yleensä on kuitenkin kohteliasta muita kilpailijoita kohtaan  ja järkevää oman treenaamisen kannalta kisata vain koiran tasoa vastaavassa luokassa tai sitä ylemmässä.)
  • Kilpailuista ilmoitetaan monissa eri paikoissa: seurojen ja yhdistysten nettisivuilla, facebookin ryhmissä, rally-tokoyhdistyksen foorumilla, koirat.netissä... Ei ole yhtä paikkaa, joka keräisi kaikki epäviralliset rally-tokokilpailut. Eniten ilmoituksia on tällä hetkellä rally-tokoyhdistyksen foorumilla, Möllikisat-osiossa: http://foorumi.rally-toko.fi/viewforum.php?f=15
  • Kilpailut noudattava pääpiirteissään virallisten kilpailujen sääntöjä mutta tarvittaessa niistä voidaan joustaa. Esim. ilmoittautumisia voidaan ottaa vastaan vaikka samana päivänä, tuomarilla ei tarvitse olla pätevyyttä, koira voi osallistua mihin tahansa luokkaan jne. Nämä joustot vaihtelevat sen mukaan mitä kisajärjestäjät ovat päättäneet ja poikkeuksista yleensä ilmoitetaan kilpailukutsussa tai -kirjeessä.
  • Kilpailuja ei tarvitse anoa kennelliitolta, joten ne voidaan järjestää nopeallakin aikataululla. 
  • Kilpailut voidaan maksaa etukäteen tai vasta paikan päällä käteisellä. Kilpailukutsusta käy ilmi miten juuri siinä kisassa toimitaan.
  • Virallisten kilpailuluokkien (alo, avo, voi ja mes) lisäksi voi olla mölliluokka, joka on helpotettu versio alokasluokasta tai jokin muu kisajärjestäjän haluama luokka.


Kilpailuluokat, koulutustunnukset, valiot ja mestarit.

Virallisissa kilpailuissa koira voi nousta luokasta toiseen saavuttamalla koulutustunnuksen. Koulutustunnuksen saatuaan koiran tulee jatkaa kilpailua ylemmässä luokassa, myöskään ennen koulutustunnuksen saavuttamista ei voi nousta ylempään luokkaan.

Koulutustunnukset lyhennetään RTK eli Rally-Toko Koulutustunnus. Koulutustunnuksen saa kun on virallisissa kilpailuissa saanut kolme hyväksyttyä, yli 70 pisteen, tulosta vähintään kahdelta eri tuomarilta. Koulutustunnuksen merkkinä saa mitalin.
  • Alokasluokan koulutustunnus on RTK1 ja sillä noustaan avoimeen luokkaan. Mitali on pronssinen.
  • Avoimen luokan koulutustunnus on RTK2 ja sillä noustaan voittajaluokkaan. Mitali on hopeinen.
  • Voittajaluokan koulutustunnus on RTK3 ja sillä noustaan mestariluokkaan. Mitali on kultainen.
  • Mestariluokan koulutustunnus on RTK4. Mestariluokasta ei enään voi nousta eli tämä on korkein koulutustunnus, jonka voi saada. Mitali on iso kultainen.
Mestariluokassa koirakot lisäksi tavoittelevat rally-tokovalion tai rally-tokomestarin titteliin oikeuttavia tuloksia. Molemmissa tulee olla kolme yli 95p. tulosta mestariluokasta vähintään kahdelta eri tuomarilta.
Valionarvo on kennelliiton myöntämä, virallinen titteli, jonka saadakseen koiralle tulee olla kisatulosten lisäksi virallisesta näyttelystä yli 15kk ikäisenä saatu tulos, joka on laatuarvoltaan vähintään "hyvä".Valionarvosta käytetään lyhennettä RTVA.
Rally-tokomestari on Rally-tokoyhdistys ry:n myöntämä titteli, jota varten koiralla tulee olla vain edellämainitut kolme kilpailutulosta eli näyttelytulosta ei vaadita, tämän tittelin voi siis saavuttaa myös sekarotuinen koira tai koira, joka ei syystä tai toisesta voi saada näyttelystä tulosta.


Seuraavassa osassa kerron miten ilmoittautuminen virallisiin kilpailuihin tapahtuu.

Ei kommentteja: